Högsta kreditvärdighet

Bastupanel & Lister 

Bastupaneler i flera olika mått och träslag. Perfekt för dig som vill bygga din egna bastu precis som vi vill ha den.

Vi har ett stort utbud i olika träslag och mått till ett superbra pris

.

Bastupanel i många utföranden till ett bra pris

Underkategorier

 • Bastupanel ASP 15x68

  Bastupanel i asp på 15x68 mm

  Att välja rätt bastupanel är viktigt av ett flertal olika anledningar. Det är nämligen panelen som ger det första intrycket och sätter känslan för själva upplevelsen. Rätt panellängd säkerställer att du inte får några synliga skarvar, och tar ofta bort behovet av kompletterande lister. Utöver detta så har de olika träslag en säregen och naturlig karaktär som helt enkelt inte går att återskapa. Se därför till att välja ett träslag som motsvarar dina estetiska preferenser, och en längd som matchar konstruktionen.

  Asp är ett stilrent och lätthanterat träslag

  Asp tillhör släktet poppelträd som växer i stora delar av världen. Trots att det verkar föredra varmare breddgrader så har asp fått fäste i hela Sverige, och anses vara naturligt förekommande i vårt avlånga land. Det är ett av de allra mest populära trädslagen för paneler. Mycket har att göra med dess historiskt rykte av att vara extremt lätt att bearbeta och smidigt att underhålla.

 • Bastupanel ASP 15x90

  Bastupanel i asp på 15x90 mm

  Det går inte att underskatta vikten av välja rätt bastupanel. Även om bredden i stor utsträckning numera är standardiserad så är det längden som avgör huruvida man kommer behöva montera lister för att dölja eventuella skarvar. Genom att matcha panelens bredd och längd till bastukonstruktionen så får du en riktigt smidig lösning som är både funktionell och enkel att installera.

   Utöver längden på panelerna så är det viktigt att välja ett material som är såväl lätthanterligt som det är visuellt tilltalande. För oss svenskar så är asp ett givet inslag i vår naturliga omgivning. Därför har det blivit ett riktigt populärt träslag för tillverkning av bastupaneler. Det är helt enkelt något särskilt med aspen som tilltalar oss. Dess utseende är väldigt enhetligt, och kan vara såväl ljust som mörkt beroende på hur träet har behandlats.

 • Bastupanel ASP 15x125

  Bastupanel i asp på 15x125 mm

  Asppaneler med en höjd på 125 mm är några av de längsta på marknaden. Dessa är unikt lämpade för de bastukonstruktioner med lite högre takhöjd. Trots att panelernas bredd har blivit väldigt standardiserade så är det viktigt att man väljer en panelhöjd som motsvarar den egna konstruktionen. Om man väljer för korta paneler riskerar man att behöva montera skarvar för att slippa synliga hålrum. Men vad är det som gör asp till ett unikt lämpat material? Och varför väljer många just detta träslag?

  Paneler i asp är lätthanterade och smidiga

  Det går verkligen att påstå att asp är något utav ett svenskt träslag. Anledningen är att asp är helt och hållet naturligt förekommande i Sverige. Därför upplever många att det bjuder på ett särskilt gemytligt visuellt utseende. Träslaget kan vara såväl ljust som mörkt, beroende på förbehandling. Men det som kännetecknar aspen är att den är väldigt enhetlig med ytterst få kvisthål.  Genom tiderna har asp varit populärt då det är extremt lätthanterligt och kan med liten ansträngning formas till det ändamål som önskas. Även om asp har ett rykte av att vara väldigt lättskött så gynnas det helt klart av återkommande behandling med lämpligt panelskydd. Detta gör att panelen bibehåller sitt ursprungliga utseende.

 • Bastupanel ASP, SIS 15x68

  Traditionellt är asp och al som är våra nordiska lövträd de vanligaste valen. Nu för tiden byggs bastun ofta i anslutning till påkostade och exklusiva badrum och då blir det naturligt att välja panel i högre kvalité. Vi föreslår gärna att ni använder en kvistren asp eller al. Båda alternativen är fria från kåda och har inga fula kvistmärken. Då hyvlingen är av högsta kvalité får ni en sammetslen yta och fångar trädets struktur.

 • Värmebehandlad ASP 15x90

  Bastupanel i värmebehandlad asp på 15x90 mm

  När det kommer till bastupaneler så är asp ett väldigt populärt material. Som råvara är asp enkelt att bearbeta och har därför blivit vanligt förekommande som panelmaterial. Det ger även ett enhetligt och exklusivt intryck, då det i sitt ofta naturligt kvistfria utförande är extremt tilltalande. För oss nordbor bär asp även med sig en gedigen naturkänsla, då det är ett av våra naturligt förekommande träd i poppelsläktet. 

  Det som skiljer traditionell asp från värmebehandlad är främst utseende och materialets varaktighet.  Värmebehandlad asppanel har ett mörkare utseende och hanterar naturliga påfrestningar på ett avsevärt mycket bättre sätt. Dessa paneler bibehåller sitt utseende och sin form under överskådlig framtid. På sikt blir de snabbt ett prisvärt alternativ då dessa paneler inte har samma behov av efterbehandling.

  Värmebehandlad asp är ett framtidssäkrat alternativ

  Asppaneler med en höjd på 90 mm befinner sig i mellansegmentet, och passar i de flesta fall mellanstora bastukonstruktioner. Genom att säkerställa att höjden motsvarar konstruktionen så slipper man montera lister för att dölja eventuella synliga skarvar.  Men varför har just asp blivit ett populärt val för paneler?

 • Värmebehandlad ASP 15x125

  Det blir mer och mer populärt att använda värmebehandlat trävirke i sin bastu. En del föredra att blanda virket med ljusa träslag såsom asp-trä och får då sin alldeles egna nisch på utseendet. Bara fantasin finns så kan du säkert även finna din egna design. En bredare väggpanel är stiligt men lite dyrare än traditionella mått.

 • Bastupanel AL 15x90

  Bastupanel i al på 15x90 mm

  Al har blivit ett favoritmaterial bland många bastuentusiaster. Utöver att vara extremt vanligt förekommande i Sverige, vilket gör att priset ofta blir förmånligt, har det även särskilda egenskaper som gör det unikt lämpat för användning som bastupanel. Utseendemässigt har al särpräglade rödaktiga strimmor som står i kontrast till materialets matta och ljusa yta. Många upplever att detta skapar ett unikt exklusivt utseende som för tankarna till en ljusare sorts mahogny. 

  Men utöver träslag så är panelhöjd en viktig sak att ta ställning till. Rätt höjd säkerställer att man inte behöver komplettera med lister för att dölja eventuella glipor. Trots att bredden numera i stor utsträckning är standardiserad så skiljer sig höjden åt. Paneler med en höjd på 90 mm, eller 9 cm, är väl lämpade för mellanstora bastukonstruktioner. 

  Då al har en särpräglad naturlig seghet och väldigt hög värmetålighet har det blivit ett givet val för tillverkning av bastupaneler. Materialet kräver inte särskilt mycket underhåll och hanterar de flesta miljömässiga påfrestningar. Bland nordbor så för panelerna även tankarna till vår natursköna omgivning, och bjuder på en unikt stämningsfull upplevelse.

 • Bastupanel AL 15x125

  Bastupanel i al på 15x125 mm

  När man väljer bastupanel så är träslag och längd de två främsta saker man måste ta ställning till. Bredden är i de flesta fall standardiserad, och hamnar på 15 mm. Men längder skiljer sig däremot åt. En panel på 125 mm, eller 12,5 cm, lämpar sig väl för de bastukonstruktionerna med lite högre takhöjd.

  Al är en i Sverige vanligt förekommande björkväxt. Det har under lång tid varit ett populärt träslag då dess låga vikt och naturliga seghet gör det till ett väldigt flexibelt och lätthanterat material. Dess unika beständighet och värmetålighet gör det till ett exemplariskt material för bastu. Utseendemässigt kännetecknas alpaneler av röda toner, vilket ger en särpräglad känsla av exklusivitet.

  Al är ett populärt och lättskött alternativ

  En stor anledning till varför al är vanligt förekommande i just basturelaterade sammanhang är att det har en väldigt låg värmeledningsförmåga. Eftersom trä är ett naturmaterial har varje enskild panel ett unikt utseende. Man känner ofta igen al på dess röda strimmor som ger en diskret kontrast till den ljust matta ytan. Tack vare det stora utbudet av al i norden så blir det även ofta prisvärt och kostnadseffektivt att välja just al.

 • Värmebehandlad AL 15x90

  Värmebehandlat trä används i större utsträckning för dekorativa mörka inlägg i en ljus bastumiljö då det framhäver den klassiska designen på bastur. Efter behandlingen blir värmebehandlat trä ett hårt och hållbart träslag med underbar doft.

 • Värmebehandlad AL 15x120

  Söker man efter en design av bastun med mörka och ljusa träslag bör man kombinera ljus asp och värmebehandlat trä. Behandlingen är miljövänlig och ger trädet en hård yta med fina mönster från trädets struktur.

 • Bastupanel Ceder

  Bastupanel i cederträ

  Ceder är ett av världens mest historiska och eftertraktade träslag. Cederträd växer naturligt i stora delar av områden kring Medelhavet, och har sedan urminnes tider använts av människor för ett stort antal olika ändamål. Dess särpräglade utseende och doft anses ofta ge en känsla som inte går att återskapa med något annat material.

  Unikt underhållsfritt träslag

  På grund av den naturliga tåligheten mot röta och beständigheten i skiftande klimat har det blivit populärt att tillverka paneler i ceder. Träslaget är även enkelt att bearbeta och tappar sällan sin form. Även om ceder kan gynnas av regelbunden behandling, åtminstone om man bibehålla dess ursprungliga utseende, så har många kommit att uppskatta det mer gråaktiga utseende som med tiden präglar obehandlad cederpanel.

   Anledningen till att det anses vara underhållsfritt är att cederträ innehåller förhållandevis stora mängder naturliga oljor. Därför har ceder den unika förmågan att helt enkelt se till att hålla sig själv fräscht och hälsosamt. Då trä är ett levande material så kan det vara riktigt spännande att se hur det anpassar sig och förändrar sig utifrån omständigheterna i ens egen bastu. Jämfört med övriga träslag så är cederträ så underhållsfritt som naturmaterial kan bli.

 • Trälister för bastu

  För att få en komplett bastu bör man inte glömma bort den sista detaljen,  dvs trälisterna som gör att bastun äntligen får ett färdigt utseende. Ett "halvklart" resultat vill ju ingen ha efter det man lagt ner många timmars renoveringsarbete eller vid en nyproduktion.