Biohacking: Infraröd Bastu vs. Rödljusterapi (RLT)

Vad är skillnaden mellan Infraröd bastu och rödljus?

 .

Skillnaden mellan Infraröd värme och en rödljuspanel ligger i de våglängder på fotonerna som produkterna emitterar och de specifika terapeutiska effekter de har på kroppen. Här går vi igenom några av effekterna på hälsan du får av infraröd bastu och av rödljusterapi:

Infraröd Bastu

...

Rödljusterapi (RLT)

 • Djup Svettning: Infraröd bastu värmer upp din kropp djupt, vilket leder till en intensiv svettning. Denna svettning hjälper till att rena kroppen genom att eliminera gifter och andra skadliga ämnen via huden.

 • Ökad Cirkulation: Värmen från en infraröd bastu kan förbättra blodcirkulationen, vilket kan vara fördelaktigt för dem som lider av cirkulationsproblem eller stelhet i musklerna.

 • Smärtlindring: Många användare av infraröd bastu rapporterar om lindring från muskelspänningar, ledvärk och smärta. Värmen kan hjälpa musklerna att slappna av och minska obehag.

 • Stärker hjärt-kärlsystemet: Användning av infraröd bastu kan bidra till att förbättra blodcirkulationen och blodkärlens elasticitet, vilket kan stödja hjärtats hälsa och minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

 • Främjar återhämtning efter träning: Användning av infraröd bastu efter träning hjälper till att påskynda återhämtningen genom att minska muskelstelhet och öka blodcirkulationen, vilket kan bidra till snabbare återuppbyggnad av muskler och minskad träningsrelaterad muskelsmärta.

 • Viktminskning: IR-bastu kan hjälpa till att öka ämnesomsättningen och bränna kalorier, vilket kan stödja viktminskning.

 • Främjar lymfcirkulationen: Infraröd bastu hjälper till att öka lymfflödet i kroppen, vilket bidrar till att minska svullnad och främja avgiftning.

 • Balanserar hormoner: Användning av infraröd bastu kan hjälpa till att reglera hormonbalansen i kroppen, vilket kan vara fördelaktigt för både kvinnor och män i olika åldrar.
...
 • Cellulär Energiförbättring: Infraröd ljusbehandling, särskilt med rödljuspaneler, fokuserar på att leverera specifika våglängder av ljus som kan öka cellernas energiproduktion och metabolism. Detta kan bidra till att förbättra cellfunktionen och påskynda läkningsprocessen.

 • Hudhälsa och Skönhetsfördelar: Rödljusbehandlingar har visat sig ha positiva effekter på hudens hälsa genom att minska rynkor, öka kollagenproduktionen och förbättra hudens elasticitet. Detta kan ge en yngre och friskare hudton.
 
 • Anti-inflammatoriska Egenskaper: Rödljusterapi har antiinflammatoriska egenskaper och kan minska svullnad och inflammation i kroppen. Detta är särskilt användbart för personer med kroniska smärttillstånd.

 • Ökar ATP-produktionen: Rödljus med en våglängd på 660nm, kan stimulera produktionen av ATP (adenosintrifosfat) i cellerna. ATP är kroppens energivaluta och en ökad produktion kan bidra till ökad energi, förbättrad cellulär funktion och snabbare återhämtning. Detta kan vara fördelaktigt för atleter, personer med trötthet eller energibrist, samt för att främja allmän hälsa och välbefinnande.

 • Förbättrad Cellfunktion: Med ökad ATP-produktion kan cellerna fungera mer effektivt och effektivisera olika biologiska processer, inklusive reparation och regenerering av vävnad.


 • Förbättrar sömnen: Rödljusterapi har visat sig ha en lugnande och avslappnande effekt på kroppen, vilket kan främja bättre sömnkvalitet. Genom att minska stressnivåer och främja avslappning kan rödljusterapi hjälpa till att reglera sömncykler och ge en djupare, mer återhämtande sömn.

 
 • Främjar ärrläkning: Rödljusterapi har visat sig ha positiva effekter på ärrläkning. Det kan hjälpa till att stimulera kollagenproduktionen och förbättra hudens elasticitet, vilket kan minska synligheten av ärr och främja en jämnare hudstruktur. 

Slutsats:

Både infraröd bastu och infraröd ljusbehandling kan vara värdefulla verktyg för att främja hälsa och välbefinnande, men de har olika tillvägagångssätt och ger olika fördelar. Infraröd bastu fokuserar på djup svettning, ökad cirkulation och smärtlindring, medan rödljusterapi, särskilt från rödljuspaneler, inriktar sig på cellulär energiförbättring, hudhälsa och antiinflammatoriska egenskaper. Valet mellan dem beror på dina individuella mål och behov för terapi och välbefinnande. Det går också självklart bra att använda båda dessa tekniker i sin hälso- och skönhetsrutin för att dra nytta av deras olika egenskaper.