Elektromagnetiska fält, EMF vid bastuanvänding

Fakta angående Elektromagnetiska fält

Elektromagnetiska fält

Jämförelse av elektromagnetiska fält ( EMF)

Luxway ”Carbon Wave” värmare har ett elektromagnetiskt lågfrekvent fält på 0,2-0,3 µT (vid 50Hz) vid värmeytan och ett fall på 50% vid endast 8 cm.

Luxway ”Mica Wave” värmare har ett elektromagnetiskt lågfrekvent fält på 0,5-0,7 µT (vid 50Hz) vid värmeytan och ett fall på 50% vid endast 8 cm.

Luxway ”Vitaelight” värmare är en kraftigare värmare, så när den är på max effekt så genererar den ett elektromagnetiskt fält på 0,3-0,8 µT vid 50Hz, vid värmeytan och ett fall på 50% vid endast 12 cm (minska detta till hälften om du kör värmaren på en normal 70% effekt). 

Detta kan jämföras med en strömsladd som ligger i väggen som är ca: 1- 1,5 µT vid 50Hz mätt utanpå väggen, med ett fall på 50% vid 15cm, och dessa sladdar är du omgiven om hela tiden. De produkter i hemmet som genererar kraftigast elektromagnetiska fält annars: Eluttag ca: 0,5-0,8 µT, Hårtork 8 -25 µT (5 minuter hårtorkning motsvarar flera timmar i en Luxway infrabastu), mobiltelefoner 0,2-0,5µT, spishäll & ugn 10-20 µT, och flera andra hushållsprodukter framför allt de som drivs av en intern AC-motor. Styrkan på EMF-fältet i ditt hem eller på kontoret som du vistas i dagligen under en lång tid ligger i genomsnitt på 0,11 µT eller 1,1 mG. I ett flygplan vistas du i ett fält på ca: 5 µT.

Hur man mäter EMF

När vi mäter Elektromagnetiska fält så mäter vi 2 cm i från själva värmaren(vid sittytan), ett genomsnittligt värde på hela värmeytan under en bastusession. Flera tillverkare som påstår sig ha i princip EMF-fria infraröda bastur mäter i mitten på en bastu, långt ifrån värmeaggregaten där fältet är som starkast.

Rekommendationer för EMF

Swedish radiation Safety

Vi rekommenderar att du läser mer i WHO's rapport på EMF:
Kortfattat så har även kraftiga fält ingen påverkan alls på hälsan för det absoluta majoriteten av människor. Dock finns det ju en liten minoritet av befolkningen som säger sig vara el-överkänsliga och får temporär huvudvärk eller liknande vid längre exponering av kraftiga fält.

 (0,1 µT motsvarar 1 mG)

 

EMF i hushållsapparater