Vad är en Luxway infraröd bastu

Vad är en Luxway bastu med infraröd värme?

Luxway Infrabastu är tillverkat av enbart solid trä, som cederträ eller hemlock. Den är lätt att montera och placera på valfri plats inomhus. Monteringstid ca 1-3 timmar beroende på modell. Kräver inga fasta elinstallationer eller något våtrum. Kopplas enkelt in i befintligt eluttag. Luxway infraröd bastu är försedd med "carbon wave" eller fullspektrum "Vitaelight" värmare runt om sittplatserna. En Infraröd bastu  levereras med inbyggd musikspelare så du kan avnjuta din favoritmusik medan du tar en bastu session. 

Hur fungerar en luxway bastu

Du får en behaglig temperatur i en infraröd bastu.

Bastubadandet sker i en behaglig temperatur mellan 40-65 C (traditionell bastu 80-100 C). En infrabastu är en så kallad lågtemperatur bastu, den är behaglig att vistats i och kan med fördel användas av alla även av personer som inte finner sig komfortabla i allt för höga temperaturer eller på grund av hälsoskäl (högt blodtryck) inte kan vistas i traditionell bastu med dess höga temperatur. En infraröd bastu har inte en primär uppgift att värma luft utan värmer objekten det vill säga den som badar bastu och omkringliggande material. Det är med andra ord raka motsatsen till en traditionell bastu som värmer luft för att sedan värma dig.


I en Luxway infrabastu bör temperaturen inte överstiga 65 C, en högre temperatur ger ingen förbättrad effekt. Redan vid en temperatur på 40-50 C nås önskad effekt. Bastu är försedd med friskluftsventil eller utluftsfläkt, vilket gör luften lätt att andas. Det går bra att ha dörren öppen och ändå kan bastu uppnå en optimal effekt. Bastuaggregaten värms upp snabbt på ca 10 min och är mycket energisnål (ex Energiförbrukningen är 1,6 kw på en timme, kostnad för en timme blir 1,60 kr vid ett pris på 1 kr/kw timme eller 0,8 kr för 30 min). 

En infrabastu förbrukar mindre energi och ger mer effekt.

I en Infraröd bastu går mindre än 20% av energin åt att till att värma luften, medan över 80% omvandlas till värme inne i vår kropp. En infraröd bastu värmer dels mer på djupet i vävnaderna än en traditionell bastu, samt större delen av energiutvecklingen går direkt till att värma kroppen och inte till att värma omkringliggande luft som i sin tur skall värma upp kroppen ytligt. Detta är de avgörande skillnader som förklarar många av de fördelar som blir tillgängliga, men som man inte uppnår vid användning av traditionell bastu.

Under de senaste 25 åren har japanska och kinesiska forskare och kliniker utfört omfattande forskning på långvågiga infraröda behandlingar och rapporterat ett stort antal fördelar. Infraröd värme är helt ofarlig och är en värmekälla som används på sjukhus att värma spädbarn med.