Bastupanel Ceder

Bastupanel i cederträ

Bastupanel av cederträ är ett av världens mest historiska och eftertraktade träslag. Cederträd växer naturligt i stora delar av områden kring Medelhavet, och har sedan urminnes tider använts av människor för ett stort antal olika ändamål. Dess särpräglade utseende och doft anses ofta ge en känsla som inte går att återskapa med något annat material.

Cederträ är ett unikt underhållsfritt träslag

På grund av den naturliga tåligheten mot röta och beständigheten i skiftande klimat har det blivit populärt att tillverka bastupanel i ceder. Träslaget är även enkelt att bearbeta och tappar sällan sin form. Även om ceder kan gynnas av regelbunden behandling, åtminstone om man bibehålla dess ursprungliga utseende, så har många kommit att uppskatta det mer gråaktiga utseende som med tiden präglar obehandlad cederpanel.

Cederträ har en hög naturlig oljehalt

 Anledningen till att det anses vara underhållsfritt är att cederträ innehåller förhållandevis stora mängder naturliga oljor. Därför har ceder den unika förmågan att helt enkelt se till att hålla sig själv fräscht och hälsosamt. Då trä är ett levande material så kan det vara riktigt spännande att se hur det anpassar sig och förändrar sig utifrån omständigheterna i ens egen bastu. Jämfört med övriga träslag så är cederträ så underhållsfritt som naturmaterial kan bli.

Grid
List